Estreno del documental La Missió Tseltal a Cinemes Girona de Barcelona

Trailer del documental

Aquest dijous 2 d’octubre a les 20:00h s’estrena als Cinemes Girona de Barcelona  (C/ Girona, 175) el documental “La Misión Tseltal” produït per Mans Unides. En ell es mostra el treball de la missió jesuïta de Bachajón. El documental s’estrena en el context de la Conferència Mundial sobre Pobles Indígenes que es va celebrar a l’ONU el 22 i 23 de setembre.

Aquest documental de Josep Lluís Penadès es centra en les reivindicacions dels pobles indígenes de Chiapas i en el suport decidit de la Missió Jesuïta de Bachajón als pobles originaris de Chiapas, bressol del despertar indígena. Més informació a http: //mansunides.org/es/campana/dere …

Sinopsi del documental: Han passat 20 anys de l’aixecament de la guerrilla zapatista a l’estat mexicà de Chiapas i en general les condicions de vida dels indígenes tseltals segueixen sent lamentables: pobresa, falta d’assistència sanitària, analfabetisme, migració per falta de treball, i per suposat la lluita eternitzada per mantenir les seves terres. Aquesta situació injusta és denunciada internacionalment pels zapatistes, però hi ha un altre actor en aquest conflicte que també defensa els pobles originaris amb totes les seves forces: La missió jesuïta de Bachajón. Tot i sent desconeguda per a la majoria, som molts els que la critiquem per formar part de la vocació evangelitzadora de l’església catòlica. És justa aquesta crítica?

El rodatge del documental: Vaig arribar a Chiapas, Mèxic, amb la intenció de realitzar un documental sobre la situació dels indígenes tseltals, juntament amb els tsotsil, els més nombrosos de la zona. M’esperava un estricte control zapatista a la zona i indígenes defensors acèrrims de la seva cultura i els seus drets. Per contra em vaig trobar una cultura fortament influïda pel cristianisme que seguia sent marginada i vaig conèixer la missió dels jesuïtes de Bachajón, un tercer actor totalment desconegut per a mi que també defensa els pobles originaris i ofereix alternatives a les polítiques intervencionistes del govern mexicà . El meu plantejament inicial va ser ignorar la forta influència del cristianisme en les comunitats tseltals doncs considerava que aquesta eliminava la veritable cultura dels maies, però finalment vaig deixar de banda els meus prejudicis i em vaig proposar mostrar aquesta realitat que tant m’incomodava. El resultat encara em sorprèn i em contraria.

 

 


Escriu un comentari